dr rale stomatološka ordinacija

USLUGE

Snimanje zuba

Dobar osmeh je nešto što svi želimo imati, a zdravi zubi su ključni za postizanje lepog osmeha. Redovne posete stomatologu su od suštinskog značaja za očuvanje oralnog zdravlja, a snimanje zuba je jedan od ključnih koraka u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg lečenja. U našoj modernoj stomatološkoj ordinaciji, koriste se najnovije tehnike i tehnologije kako bi se pacijentima pružila vrhunska nega i briga za njihovo oralno zdravlje.

Snimanje zuba u Loznici obavlja se pomoću digitalnih rendgenskih aparata koji omogućavaju brzo, bezbolno i precizno snimanje oralne regije.

Snimanje zuba: Zašto je važno?

Snimanje zuba je postupak kojim stomatolog dobija detaljan prikaz strukture zuba, desni i okolnih tkiva. To omogućava identifikaciju eventualnih problema i bolesti koje nisu vidljive golim okom. Snimanje zuba je važno za postavljanje tačne dijagnoze, planiranje lečenja, praćenje napretka tokom lečenja i otkrivanje potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni.

Snimanje zuba je postupak koji koristi rendgenske zrake kako bi se dobila slika zuba, korena i okolnih struktura u usnoj šupljini.

Postoje dva osnovna tipa snimanja zuba:

  • digitalno snimanje zuba
  • i ortopantomogram (takođe poznat kao ortopan).

Kad se radi snimanje zuba?

Snimanje zuba se često obavlja kao deo redovnih stomatoloških pregleda kako bi se otkrile potencijalne probleme na zubima i okolnim strukturama pre nego što postanu ozbiljni. Međutim, ako postoji sumnja na određeni stomatološki problem, kao što su karijes, infekcija, ciste ili tumorske promene, snimanje zuba se koristi za postavljanje tačne dijagnoze. Pre nego što stomatolog započne sa određenim stomatološkim tretmanom, kao što su vađenje zuba, ugradnja implanta ili ortodontske terapije, snimanje zuba je neophodno kako bi se precizno planiralo lečenje.

Važno je napomenuti da se snimanje zuba vrši pomoću rendgenskih zraka, ali moderna tehnologija digitalnog snimanja smanjuje izloženost radijaciji na minimum, čime se osigurava bezbednost pacijenata.

Digitalno snimanje zuba

Tradicionalno snimanje zuba se obavlja rendgenskim filmovima, ali danas se sve češće primenjuje digitalno snimanje zuba. Pacijent se pozicionira ispred aparata, a senzor se postavlja u ustima kako bi se snimile potrebne regije. Jedna od ključnih prednosti digitalnog snimanja zuba je smanjenje izlaganja pacijenta radijaciji. Digitalni senzori zahtevaju manje radijacije u poređenju sa tradicionalnim filmovima, što je posebno važno, posebno kod dece i trudnica. Digitalne slike se lako skladište i mogu se deliti sa drugim zdravstvenim profesionalcima u slučaju potrebe za konsultacijom.

Ortropan (ortopantomogram)

Ortropan (ili ortopantomogram) je vrsta rendgenskog snimka koja prikazuje sve zube gornje i donje vilice, kao i susedne strukture kao što su čeljusti, sinusi i temporomandibularni zglob. Ovaj snimak pruža celokupan pregled stanja zuba i kostiju vilica, što ga čini korisnim za dijagnostikovanje problema kao što su nepravilnosti u rastu zuba, infekcije, ciste, tumori i druge promene koje nisu vidljive na običnim intraoralnim snimcima.

Pacijent se pozicionira ispred aparata, a stomatolog ili radiolog postavlja senzor ispred glave pacijenta. Senzor se okreće oko glave, praveći 360-stepeni snimak celokupne vilice. Ova rotacija omogućava da se snime svi zubi i okolne strukture sa različitih uglova, čime se obezbeđuje sveobuhvatan pregled oralne regije.

Ortopantomogram ima nekoliko ključnih prednosti:

Celovit prikaz oralne regije:

Ortopantomogram omogućava stomatolozima da vide sve zube, uključujući one koji još nisu nikli ili su deo kosti. Takođe, prikazuje i stanje kosti vilica, sinusa i temporo-mandibularnih zglobova.

Dijagnostička preciznost:

Zahvaljujući velikoj pokrivenosti snimka, ortopantomogram pruža precizne informacije o stanju zuba, prisustvu karijesa, stanju korena zuba i prisustvu eventualnih cista, tumora ili drugih promena.

Planiranje lečenja:

Na osnovu ortopantomograma, stomatolog može planirati stomatološki tretman, uključujući vađenje zuba, postavljanje implanta, protetiku, ortodonciju i druge procedure.