dr rale stomatološka ordinacija

USLUGE

Ortodoncija

U Loznici vam pružamo vrhunsku uslugu u oblasti ortodoncije! Ortodoncija je specijalnost stomatologije koja se bavi korekcijom nepravilnog položaja zuba i nepravilnog zagrižaja. U našoj ordinaciji, posvećeni smo pružanju najkvalitetnije ortodontske terapije kako bismo vam pomogli da ostvarite zdrav i lep osmeh.

Ortodoncija: rešenje za nepravilan položaj zuba

Jedan od najčešćih problema sa kojima se pacijenti suočavaju je nepravilan položaj zuba. Ovo može uključivati zube koji su previše zbijeni ili razdvojeni, nagnuti ili rotirani. Takvi problemi ne samo da mogu uticati na estetiku osmeha, već i na funkcionalnost vilica i zagrižaja. Nepravilno postavljeni zubi mogu dovesti do problema sa žvakanjem, gutanjem, govorom i čak uzrokovati bolove u vilici i glavobolje.

Srećom, ortodoncija nam omogućava da ove probleme rešimo i vratimo zube u pravilan položaj.

Postoje dva osnovna tipa ortodontskih aparata – pokretni i fiksni. Oba tipa aparata imaju za cilj da postepeno pomeraju zube u željeni položaj, ali se koriste u različitim situacijama i za različite pacijente.

Pokretni ortodontski aparati

Pokretni ortodontski aparati su napravljeni od plastičnih i metalnih delova i mogu se skidati i stavljati po potrebi. Ovi aparati su često popularni među decom i tinejdžerima jer su jednostavni za održavanje i mogu se skidati tokom obroka ili pranja zuba. Pokretni aparati se često koriste za korekciju manjih ortodontskih problema, kao što su razmaknuti ili blago nagnuti zubi.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparati, s druge strane, sastoje se od bravica (metalnih ili keramičkih) koje se lepe na prednju stranu zuba, kao i žica koja ih povezuje. Ovi aparati su veoma efikasni i mogu se koristiti za korekciju različitih ortodontskih problema, od manjih do složenijih. Fiksni aparati se ne skidaju tokom tretmana i ostaju na zubima sve vreme, što im omogućava kontinuiran pritisak na zube kako bi se postigao željeni rezultat.

Zašto da se odlučite za proteze?

Pravilan raspored zuba

Pravilan raspored zuba u vilici je od suštinske važnosti za održavanje oralnog zdravlja i funkcionalnosti usne šupljine.

Žvakanje i varenje hrane:

Pravilan raspored zuba omogućava efikasno žvakanje hrane, što je važno za početak procesa varenja. Kada zubi nisu pravilno raspoređeni, mogućnosti za žvakanje hrane se smanjuju, što može dovesti do problema sa varenjem hrane.

Govor:

Zubi i njihov raspored igraju važnu ulogu u pravilnom izgovoru reči. Nepravilan raspored zuba može otežati izgovor određenih zvukova, što može dovesti do problema sa govorom i komunikacijom.

Estetika osmeha:

Pravilan raspored zuba čini osmeh lepšim i simetričnijim. Osobe sa pravilno raspoređenim zubima često imaju veći samopouzdanje u svakodnevnim interakcijama.

Prevencija karijesa i oboljenja desni:

Pravilno postavljeni zubi lakše se održavaju i čiste. Ravne površine zuba olakšavaju pravilno četkanje i upotrebu zubnog konca, što smanjuje rizik od karijesa i oboljenja desni.

Prevencija problema sa vilicom i zglobovima:

Nepravilan raspored zuba može dovesti do problema sa vilicom i temporomandibularnim zglobom (TMZ). Ovi problemi mogu uzrokovati bolove u vilici, glavobolje, škripanje zubima, kao i ograničenje pokreta vilice.

Prevencija atricije zuba:

Kada su zubi nepravilno raspoređeni, može doći do povećanog habanja zuba ili atricije, što može dovesti do oštećenja gleđi i dentina. Oštećena gleđ može povećati osetljivost zuba na toplotu i hladnoću, kao i povećati rizik od karijesa.

Očuvanje zdravih zuba:

Pravilan raspored zuba omogućava ravnomerno raspoređivanje pritiska tokom žvakanja. Kada se pritisak ravnomerno raspoređuje, smanjuje se rizik od prekomernog habanja ili lomljenja zuba.

Prevencija parodontopatije:

Nepravilan raspored zuba može dovesti do prekomernog opterećenja na određene zube ili desni, što može dovesti do povlačenja desni i razvoja paradentoze.